Algemene Voorwaarden
ALGEMENE VOORWAARDEN VAN ‘CROMSTAERT VOF’
Gedeponeerd op 18 juli 2018 bij Kamer van Koophandel Oost-Nederland onder nummer 62202359.
Artikel 1: Definities
- In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Opdrachtnemer: de vennootschap onder firma ‘Cromstaert VOF’, tevens h.o.d.n. ‘Cromstaert financiële dientverlening’, kantoorhoudende te Deventer alsmede de aan haar gelieerde ondernemingen;
- Opdrachtgever: de wederpartij van Opdrachtnemer;
- Overeenkomst(en): de tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever te sluiten c.q. gesloten (vervolg)overeenkomsten;
- Werkzaamheden: alle werkzaamheden waartoe opdracht is gegeven, of die door Opdrachtnemer uit anderen hoofde worden verricht. Het voorgaande geldt in de ruimste zin van het woord en omvat in ieder geval de werkzaamheden zoals vermeld in de Overteenkomst(en).
Artikel 2: Toepasselijkheid
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen c.q. offertes welke Opdrachtnemer doet c.q. uitbrengt en op alle Overeenkomsten die Opdrachtnemer met Opdrachtgever sluit. 2. De toepasselijkheid van door Opdrachtgever gehanteerde algemene voorwaarden wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.
- Bij strijdigheid tussen de inhoud van de tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever gesloten Overeenkomst(en) en deze algemene voorwaarden, prevaleren de bepalingen uit de Overeenkomst(en).
- Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van kracht blijven en zullen Opdrachtnemer en Opdrachtgever in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepaling in acht worden genomen.
Artikel 3: Offerte en totstandkoming overeenkomst
- Een Overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever komt slechts tot stand indien Opdrachtnemer de ontvangst van de door de Opdrachtgever aanvaarde offerte binnen 14 dagen na ontvangst daarvan schriftelijk aan Opdrachtgever heeft bevestigd.
- De in een offerte vermelde prijzen zijn exclusief BTW, tenzij anders aangegeven. 3. In het geval Opdrachtgever aan Opdrachtnemer gegevens en/of andere (financiële) specificaties verstrekt, mag Opdrachtnemer uitgaan van de juistheid hiervan en zal Opdrachtnemer zijn offerte hierop baseren.
- Alle Overeenkomsten komen, met uitsluiting van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek tot stand met Opdrachtnemer en worden uitsluitend door Opdrachtnemer uitgevoerd. Dit geldt ook indien het de uitdrukkelijke dan wel stilzwijgende bedoeling van de Opdrachtgever is dat de Werkzaamheden door een bepaalde persoon of bepaalde personen zal worden uitgevoerd.
Artikel 4: Uitvoeringsperiode
- De uitvoeringsperiode van de Werkzaamheden wordt door Opdrachtnemer bij benadering vastgesteld en gaat eerst in wanneer tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever algehele overeenstemming is bereikt. Een overeengekomen uitvoeringsperiode is geen fatale termijn, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
- Overschrijding van de in lid 1 bedoelde uitvoeringsperiode geeft Opdrachtgever nimmer enig recht op schadevergoeding.
- Indien sprake is van meerwerk wordt de in lid 1 bedoelde uitvoeringsperiode verlengd met een termijn welke volgens Opdrachtnemer benodigd is om het meerwerk uit te kunnen voeren.
Artikel 5: Aanvang en duur van de Overeenkomst
- Elke Overeenkomst komt eerst tot stand en vangt aan op het moment dat de door Opdrachtgever ondertekende opdrachtbevestiging door Opdrachtnemer retour is ontvangen en is ondertekend. De bevestiging is gebaseerd op de ten tijde daarvan door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verstrekte informatie. De bevestiging wordt geacht de Overeenkomst juist en volledig weer te geven.
- Elke Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd tenzij uit de aard, inhoud of strekking van de verleende opdracht voortvloeit dat deze voor een bepaalde tijd is aangegaan.
Artikel 6: Intellectuele eigendomsrechten
- Opdrachtnemer behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot producten van de geest welke hij gebruikt of heeft gebruikt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst met Opdrachtgever, voor zover op die producten in juridische zin rechten kunnen bestaan of worden gevestigd.
- Het is Opdrachtgever uitdrukkelijk verboden de in lid 1 van dit artikel genoemde producten, waaronder begrepen maar niet beperkt tot computerprogramma’s, ontwerpen, werkwijzen, adviezen, contracten en andere producten van de geest, een en ander in de ruimste zin des woords, al dan niet met inschakeling van derden, aan derden te verstrekken, te verveelvoudigen, openbaar te maken of te exploiteren.
- Het is Opdrachtgever niet toegestaan de in lid 1 van dit artikel genoemde producten aan derden ter hand testellen, anders dan ter inwinning van een deskundig oordeel omtrent de Werkzaamheden van Opdrachtnemer. Opdrachtgever zal in dat geval zijn verplichtingen op grond van dit artikel opleggen aan de door hem ingeschakelde derden.
Artikel 7: Prijswijzigingen
- Opdrachtnemer is gerechtigd een stijging van kostprijsverhogende factoren aan Opdrachtgever door te berekenen, nadat Opdrachtgever daarvan schriftelijk in kennis is gesteld.
Artikel 8: Uitvoering van de Overeenkomst
- Indien een goede uitvoering van de overeenkomst dit volgens Opdrachtnemer vereist, heeft hij te allen tijde het recht bepaalde werkzaamheden door derde(n) te laten uitvoeren. 2. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig aan Opdrachtnemer worden verstrekt.
- Indien de voor de uitvoering van de Overeenkomst benodigde (financiële) gegevens niet tijdig aan Opdrachtnemer zijn verstrekt, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de als gevolg daarvan uit de vertraging voortvloeiende kosten aan Opdrachtgever in rekening te brengen.
- Opdrachtnemer is jegens Opdrachtgever niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat Opdrachtnemer is uitgegaan van door Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
- Opdrachtnemer is gerechtigd de nakoming van zijn verplichtingen uit de Overeenkomst op te schorten indien het door onvoorziene omstandigheden voor Opdrachtnemer tijdelijk onmogelijk is om zijn verplichtingen na te komen.
- Opdrachtnemer is gerechtigd de Overeenkomst op te zeggen of te ontbinden indien de Overeenkomst voor hem onuitvoerbaar is. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op enige vorm van schadevergoeding.
Artikel 9: Wijziging van de Overeenkomst
- Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat voor een behoorlijke uitvoering daarvan het noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen en/of aan te vullen, zullen Opdrachtnemer en Opdrachtgever tijdig en in onderling overleg de Overeenkomst dienovereenkomstig wijzigen c.q. aanvullen.
- In geval de Overeenkomst overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering van de Werkzaamheden door Opdrachtnemer daardoor worden beïnvloed. Opdrachtnemer zal Opdrachtgever hiervan alsdan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.
- Indien de wijziging of aanvulling van de Overeenkomst financiële en/of kwalitatieve consequenties heeft, zal Opdrachtnemer Opdrachtgever hierover tevoren inlichten.
Artikel 10: Ontbinding
- Onverminderd de aan Opdrachtnemer toekomende rechten, is Opdrachtnemer gerechtigd de Overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling geheel of gedeeltelijk door middel van een schriftelijke verklaring te ontbinden indien:
– Opdrachtgever in verzuim is met de nakoming van één of meer van zijn verplichtingen uit de Overeenkomst;
– Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, surséance van betaling heeft aangevraagd, zijn bedrijf heeft stilgelegd of geliquideerd, er ten laste van hem beslag wordt gelegd op zijn vermogen, of hij zijn bedrijf aan derden overdraagt;
Artikel 11: Betaling
- Betaling door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer dient uiterlijk te geschieden binnen 30 dagen na factuurdatum op een door Opdrachtnemer aangewezen bankrekening.
- Opdrachtgever is ongeacht de overeengekomen betalingscondities op verzoek van Opdrachtnemer verplicht om voldoende zekerheid te stellen voor betaling van de overeengekomen opdrachtsom. Indien Opdrachtgever binnen een daartoe door Opdrachtnemer te bepalen termijn niet aan de verzochte zekerheidstelling voldoet, is Opdrachtnemer gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden en zijn schade op Opdrachtgever te verhalen.
- Na het verstrijken van de in lid 1 bedoelde betalingstermijn is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim; Opdrachtgever is vanaf dat moment over het opeisbare bedrag een contractuele rente verschuldigd van 12% per jaar, dan wel de wettelijke (handels)rente indien deze op dat moment hoger is dan genoemde 12%.
- In geval van liquidatie, ontbinding, faillissement of surséance van betaling van Opdrachtgever, of wanneer Opdrachtgever geheel of gedeeltelijk het vrije beheer of de vrije beschikking over haar vermogen verliest, zullen de (betalings-)verplichtingen van Opdrachtgever alle onmiddellijk opeisbaar zijn.
- Door Opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter afdoening in de eerste plaats van alle verschuldigde rente en kosten, in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst open staan.
- Betaling door Opdrachtgever dient te allen tijde plaats te vinden zonder korting of verrekening.
Artikel 12: Incassokosten
- Indien Opdrachtgever niet of niet tijdig één van zijn verplichtingen jegens Opdrachtnemer nakomt, dan komen naast de overeengekomen prijs en kosten, alle kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van Opdrachtgever, waaronder ook vallen de kosten voor het opstellen en verzenden van aanmaningen, het doen van een schikkingsvoorstel en het inwinnen van inlichtingen. Deze kosten bedragen 15% van de alsdan openstaande hoofdsom, tenzij de daadwerkelijke kosten hoger zijn, in welk geval de werkelijk gemaakte kosten door Opdrachtgever verschuldigd zijn.
Artikel 13: Reclamaties
- Reclamaties met betrekking tot de verrichte Werkzaamheden en/of het factuurbedrag dienen schriftelijk binnen 30 dagen na de verzenddatum van de stukken of informatie waarover Opdrachtgever reclameert, dan wel binnen 30 dagen na de ontdekking van de tekortkoming, indien Opdrachtgever aantoont dat hij de tekortkoming redelijkerwijs niet eerder kon ontdekken, aan Opdrachtnemer te worden kenbaar gemaakt onder nauwkeurige opgave van de aard en de grond van de klachten.
- Reclamaties als in het eerste lid bedoeld, schorten de betalingsverplichting van Opdrachtgever niet op, behoudens voor zover Opdrachtnemer te kennen heeft gegeven dat hij de reclamatie gegrond acht.
- Opdrachtnemer dient in staat te worden gesteld de klacht van de Opdrachtgever te onderzoeken.
- Indien de reclamatie niet tijdig wordt ingesteld, vervallen alle rechten van Opdrachtgever in verband met de reclamatie.
Artikel 14: Overmacht
- Indien Opdrachtnemer zijn verplichtingen uit de Overeenkomst niet, niet tijdig of niet behoorlijk kan nakomen ten gevolge van een hem niet toerekenbare oorzaak, waaronder begrepen maar daartoe niet beperkt ziekte van werknemers, storingen in het computernetwerk en andere stagnatie in de normale gang van zaken binnen de onderneming van Opdrachtnemer, worden die verplichtingen opgeschort tot het moment dat Opdrachtnemer alsnog in staat is deze op de overeengekomen wijze na te komen.
- Opdrachtgever heeft het recht, in geval de situatie als bedoeld in het eerste lid zich voordoet, de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk en met onmiddellijke ingang schriftelijk op te zeggen, zonder dat recht op enige schadevergoeding bestaat.
- Voor zover de Opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk zijn verplichtingen uit de Overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, is de Opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat in rekening te brengen. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen.
Artikel 15: Geheimhouding en exclusiviteit
- Opdrachtnemer is verplicht tot geheimhouding tegenover derden, die niet bij de uitvoering van de Overeenkomst zijn betrokken. Deze geheimhouding betreft alle informatie van vertrouwelijke aard die hem door Opdrachtgever ter beschikking is gesteld en de door verwerking daarvan verkregen resultaten. Deze geheimhouding geldt niet voor zover wettelijke of beroepsregelen, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de meldingsplicht voortvloeiend uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en andere nationale of internationale regelgeving met vergelijkbare strekking, Opdrachtnemer een informatieplicht opleggen, of voor zover Opdrachtgever Opdrachtnemer van de geheimhoudingsplicht heeft ontheven. Deze bepaling verhindert ook niet vertrouwelijk collegiaal overleg binnen de organisatie van Opdrachtnemer, voor zover Opdrachtnemer zulks voor een zorgvuldige uitvoering van de Overeenkomst of ter zorgvuldige voldoening aan wettelijke of beroepsverplichtingen noodzakelijk acht.
- Opdrachtnemer is niet gerechtigd de informatie die hem door Opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld aan te wenden voor een ander doel dan waarvoor zij werd verkregen, uitgezonderd in geval Opdrachtnemer voor zichzelf optreedt in gerechtelijke procedure, waarbij deze stukken van belang kunnen zijn.
- Behoudens de uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer, is het Opdrachtgever niet toegestaan de inhoud van adviezen, opinies of andere al dan niet schriftelijke uitingen van Opdrachtnemer openbaar te maken of anderszins aan derden ter beschikking te stellen, behoudens voor zover dit rechtstreeks uit de Overeenkomst voortvloeit, geschiedt ter inwinning van een deskundig oordeel omtrent de desbetreffende Werkzaamheden van Opdrachtnemer, op Opdrachtgever een wettelijke of beroepsplicht tot openbaarmaking rust.
- Bij overtreding van de in het vorige lid opgenomen verbod is de Opdrachtgever een onmiddellijk opeisbare en niet voor rechterlijke matiging vatbare boete verschuldigd aan de Opdrachtnemer ter hoogte van € 25.000, onverminderd het recht van de Opdrachtnemer om een schadevergoeding te eisen.
Artikel 16: Aansprakelijkheid en vrijwaring
- Opdrachtnemer is jegens Opdrachtgever uitsluitend aansprakelijk voor schade die het rechtstreekse gevolg is van een (samenhangende serie van) toerekenbare tekortkoming(en) in de uitvoering van de Overeenkomst. Deze aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat volgens de aansprakelijkheidsverzekeraar van Opdrachtnemer voor het betreffende geval wordt uitgekeerd, vermeerderd met het eventueel door Opdrachtnemer uit hoofde van de verzekering te dragen eigen risico.
- Indien, om welke reden dan ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar niet tot uitkering overgaat, is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot vergoeding van directe schade tot maximaal het bedrag van de in de Overeenkomst overeengekomen opdrachtsom met een maximum van € 10.000,-.
- Aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie, is uitgesloten.
- Voorwaarde voor aansprakelijkheid is dat Opdrachtgever Opdrachtnemer terstond na ontdekking van een tekortkoming hiervan schriftelijk in kennis stelt en Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade van Opdrachtgever ongedaan te maken of te beperken door herstel of verbetering van de tekortkoming.
- Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor beschadiging of teniet gaan van bescheiden tijdens vervoer of tijdens verzending per post, ongeacht of het vervoer of de verzending geschiedt door of namens Opdrachtgever, Opdrachtnemer of derden.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden, daaronder mede begrepen aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en personeel van Opdrachtgever, alsmede gelieerde rechtspersonen en ondernemingen en anderen die bij de organisatie van Opdrachtgever betrokken zijn, welke direct of indirect met de uitvoering van de Overeenkomst samenhangen. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer in het bijzonder tegen vorderingen van derden wegens schade die veroorzaakt is doordat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt.
- Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle mogelijke aanspraken van derden, voor het geval Opdrachtnemer op grond van de wet en/of zijn beroepsregels gedwongen is de opdracht terug te geven en/of gedwongen wordt medewerking te verlenen aan overheidsinstanties, welke gerechtigd zijn gevraagd dan wel ongevraagd, informatie te ontvangen welke Opdrachtnemer in de uitoefening van de opdracht van Opdrachtgever of derden heeft ontvangen.
Artikel 17: Privacy en gegevensverwerking
- Indien de door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst ter beschikking te stellen documenten en/of andere gegevensdragers persoonsgegevens als bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”) bevatten, dient Opdrachtgever Opdrachtnemer hiervan vooraf schriftelijk in kennis te stellen.
- Voorts zal Opdrachtgever indien dit voor de uitvoering van de Overeenkomst noodzakelijk is Opdrachtnemer desgevraagd schriftelijk informeren over de wijze waarop Opdrachtgever uitvoering geeft aan zijn verplichtingen op grond van de vigerende privacywetgeving met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
- Opdrachtnemer verplicht zich, na een kennisgeving als bedoeld in lid 1 van dit artikel van deze algemene voorwaarden:
- Persoonsgegevens nimmer aan derden te verstrekken, dan wel een derde daartoe toegang te geven, behoudens toestemming van Opdrachtgever, dan wel een wettelijke verplichting daartoe.
- Persoonsgegevens uitsluitend te verwerken in het kader van het doel van de Overeenkomst en uitsluitend voor de doeleinden als omschreven in de Overeenkomst en/of in deze algemene voorwaarden.
- Bij de verwerking van persoonsgegevens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”) in acht te nemen.
Artikel 18: Bescherming van persoonsgegevens
- Opdrachtgever garandeert dat is voldaan aan alle vereisten voor rechtmatige verwerking van persoonsgegevens die door of vanwege Opdrachtgever worden ingevoerd in de programmatuur, apparatuur, infrastructuur, software en/of beheeromgeving.
- De volledige verantwoordelijkheid voor de verwerking van persoonsgegevens in de programmatuur, apparatuur, infrastructuur, software en/of beheeromgeving ligt bij Opdrachtgever. Opdrachtgever staat er jegens Opdrachtnemer voor in dat de gegevens niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op rechten van derden. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle rechtsvorderingen van derden, uit welken hoofde dan ook, in verband met de verwerking van deze gegevens of de uitvoering van de Overeenkomst.
- Opdrachtgever heeft op grond van de vigerende privacywetgeving betreffende de verwerking van persoonsgegevens verplichtingen tegenover derden, zoals de verplichting tot het verstrekken van informatie, evenals het geven van inzage in, het corrigeren en het verwijderen van persoonsgegevens van betrokkenen. De verantwoordelijkheid voor de nakoming van deze verplichtingen rust volledig en uitsluitend bij Opdrachtgever. Opdrachtnemer is in dit verband enkel ‘verwerker’ in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”).
- Eventuele kosten die gemaakt moeten worden om aan de verplichtingen uit de vigerende privacywetgeving omtrent de bescherming van persoonsgegevens te voldoen, waaronder de verplichtingen voortvloeiende uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”), komen voor rekening van Opdrachtgever.
Artikel 19: Rechts- en forumkeuze
- Op de Overeenkomst(en) tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever gesloten is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
- Alle geschillen – daaronder begrepen die, welke slechts door een der partijen als zodanig worden beschouwd – die naar aanleiding van de Overeenkomst of van overeenkomsten die daarvan een uitvloeisel zijn, tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever mochten ontstaan, worden uitsluitend beslecht door de Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Opdrachtnemer is te allen tijde bevoegd Opdrachtgever te dagvaarden voor de volgens de wettelijke bevoegdheidsregels bevoegde rechter.
Artikel 20: Wijziging van de algemene voorwaarden
- Opdrachtnemer is bevoegd wijzigingen in deze algemene voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking na mededeling daarvan aan Opdrachtgever, doch in ieder geval na deponering van die wijzigingen.